Nu kommer kylan och mörkret. Igen. I takt med detta börjar vi elda i våra eldstäder. Peter Sotares telefoner går varma med kunder som vill få sina eldstäder och rökkanaler kontrollerade. Berättar nedan om vad du kan tänka på vid säsongsuppstart, men först:
Checklista för att elda i eldstad:
- Elda alltid med torr ved
- Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad.
- Vid uppstart – öppna en glipa i fönstret i intilliggande rum
- Har du ingen eldningsinstruktion är en bra tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme. Mer än så kan leda till överhettning.
- Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Har du eldat i fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar.
- Förvara aska och sot i ett icke brännbart kärl med tättslutande lock.
Hur mycket kan jag elda i eldstaden?
Här är ett försök att svara generellt på den frågan:
Eldning vid säsongsuppstart av eldstad
När det är säsongsuppstart är det viktigt att du börjar elda försiktigt, detta är extra viktigt med kalla kakelugnar som kan spricka om man gasar på för mycket (på alltomkakelugnar.se kan du läsa mer om hur du eldar smart.)
Vanlig eldning i eldstad
Öppna en glipa i ett fönster, gärna långt ifrån eldstaden – ska vi få drag i kanalen måste vi även släppa in luft. Lägg i en försiktig brasa med ca 1,5 kg torr och fin tändved (ved som är 2-5 cm i diameter) och låt den brinna ned till glödbädd. Lägg sedan in ett par vedträn i taget och trivselelda. Vräk alltså INTE in 4-5 kg ved när du tycker att brasan kommit igång. Det kan resultera i alldeles för höga rökgas-temperaturer som skorsten och eldstad inte är anpassade för (skorstens- och kaminrelaterade bränder ligger stadigt runt 1100 bränder per år). Du kan stänga fönstret, om du vill, när brasan är stabil.
Har du en nyare eldstad ska det finnas anpassade eldningsinstruktioner.
På svenskved.com kan du läsa mer om ved (lagring, röta, trädslag m m.)
//Emil Andersson, Peter Sotare