Skotta tak eller installera värmekabel?

Som fastighetsägare är det lätt att hålla sig för skratt när man tittar tillbaka på snöskottnings-räkningarna för taken vintern -09/10 och -10/11. Många fick tyvärr också erfara dyra efterspel i form av fukt- och plåtskador efter hackhål i tak och vattenkupor.

Problemet
Dåligt isolerade tak samt solens värme gör att vatten rinner ned i rören. När rören hamnar i skugga bildas is. Vattnet rinner då över i takfotsrännan och vattenkupan och bildar istappar.

Lösningen
När du låter montera snö-ras-skydd kombinerat med värmekabel, förlagd i takfotsrännan och stuprören, slipper du i stort sett snöskottning. Snön som ligger nedanför snö-ras-skydden tar värmekabeln successivt hand om utan att bilda istappar. Snön som ligger kvar rasar inte ned och du har minskat risken väsentligt för person- och materielskador nedanför.

Energislukare?
Förra generationens värmekabel-anläggningar var kända för att brassa på för fullt även om det inte fanns en gnutta snö på taken vilket resulterade i onödigt trista el-räkningar. Idag kombinerar man temperatur- och fuktgivare som innebär att värmen i kabeln slås på när det finns snö, inte annars.

När betalar sig en värmekabel?
Säg att det tar fem till tio år innan din värmekabel-anläggning har betalat sig, beroende på snömängd, men under tiden har du som fastighetsägare sluppit massor av administration och eventuella problem med sönder-skottade tak. Och vetskapen om att du minimerat risken för personskador från fallande snö och istappar sover du gott på!

Hör gärna av er om ni önskar en kostnadsfri analys av ert tak.

/Emil Andersson, marknadschef Peter Sotare