fbpx

Andas gott och spara pengar

I början av september var hela Peter Sotare på Filterskola. Där vi fick lära oss massor av spännande och en del kanske lite ”för spännande” saker. Ny teknik möjliggör en framtid med allt mindre och effektivare partiklar (Nano). Men forskningen kring hur människokroppen reagerar på dessa nanopartiklar ligger självklart på efterkälken, då det av naturliga skäl är svårt att utföra långtidsstudier på kort tid…

Något som dock muntrade upp oss var att vi fick se vilka möjligheter som finns att få bort en stor del av de skadliga partiklarna och som dessutom sparar pengar åt oss!
Hur då och hur mycket, tänker du kanske?

Andas gott och spara pengar - Peter Sotare

Jo, energin står för upp till 70 procent av ett luftfilters sammanlagda livscykelkostnad vilket visar att det lönar sig att välja den bästa kombinationen av lågenergifilter. Detta är något som kan vara svårt att se när man inte har koll på alla kostnader i fastigheten. Det vanliga är att fastighetsägaren säger: ”Vi har sett över driftkostnaderna och ligger på bra nivåer”. Grejen är att många inte vet hur mycket just deras ventilationssystem kostar i drift. Skulle de veta det hade de köpt effektivare filter direkt, och sparat pengar.

Hur andas gott och spara pengar?

Ett bra designat luftfilter kan ha upp till 50 Pa lägre medeltryckfall (ung. motstånd) än ett dåligt designat filter vid samma filterklass, vilket ger en besparing på ca 50 Euro per filter* och år. Fläkten får alltså arbeta vid ett lägre varvtal om du har ett effektivt filter – vilket ger lägre energiförbrukning.

Vi på Peter Sotare hjälper dig gärna att serva din anläggning och byta dina filter vid lämpliga intervall vi kommit överens om, allt för ett friskare inomhusklimat.

*Standard helmodulfilter (frontmått 592 x 592 mm)

Andas gott!
/Emil Andersson, marknadschef