”Sotare? Då får man inte vara höjdrädd!”

Det är nog den vanligaste kommentaren jag får när jag berättar vad jag jobbar med. (Den näst vanligaste är ”Vad kul med en kvinnlig sotare!” vilket verkligen är jätteroligt att höra!) Och det stämmer nog. Det kanske kan vara ett litet hinder i jobbet, att få svindel på taken.

Själv visste jag inte riktigt om jag var höjdrädd eller inte när jag skickade in min ansökan till Skorstensfejarutbildningen. Jag kommer från ett radhusområde i Sandviken med ganska låga hus. Tanken på att jag en dag i framtiden skulle knalla längs takåsarna på sjuvåningshus i Stockholm föll mig inte riktigt in när vi ungar utmanade varandra med att klättra upp på taken på garagelängorna i området. Men, jag erkänner att fjärilarna i magen fladdrade en del när jag kommit in på utbildningen och insåg att jag skulle vara tvungen att klättra upp på tvåvåningsvillor för att pumpa skorstenar. Eller, fjärilar, förresten. Mer som fåglar. Stora, upprörda rovfåglar som jagade varandra där i min mage. Och fortfarande inte en tanke på att jag skulle jobba på hus som var högre än så. Jag skulle ju inte flytta till Stockholm och jobba där! Vilken tokig idé!

Så jag började öva. Bäst att göra det innan jag skulle ut på praktik och fokusera på att lära mig jobbet. Ungefär när min son började lära sig gå på golv lärde jag mig gå på tak. Vi såg nog lika vingliga, tafatta och roliga ut båda två. Men nu, ett halvår senare, har vi båda blivit riktigt säkra och stadiga på fötterna på våra respektive underlag. (Jag var redan innan rätt ok med att gå på golv.) Och vi är nog lika stolta över oss själva!

Men, det hjälper förstås att det finns ordentliga stegar, takbryggor och plattformar på de allra flesta tak. Vi slipper halka runt på bara koppartak som sotare förr i världen. Ibland finns det till och med räcken. Ibland finns skorstenarna på härliga takterrasser. Och, om vi vill och behöver, så finns det säkerhetsselar och rep att använda. Och när man väl är på taket och vädret är fint blir man påmind om en av de mest fantastiska fördelarna med det här jobbet  utsikten!

Mer om taksäkerhet och byggregler kring detta kan jag berätta om i ett annat inlägg!

Förresten. Andra saker man inte bör vara rädd för och/eller allergisk mot som sotare: Fåglar, getingar, spindlar, trånga utrymmen, hundar, katter, råttor, damm, allehanda dofter/stanker, människor, att åka bil (/köra bil i innerstan), prata engelska, mörker, källare och vindar. Bland annat.

/Hellis