Din bomiljö – vår arbetsmiljö

Att en sotare kommer till någon som inte har en eldstad kanske inte känns helt naturligt. En del av våra kunder blir lite förvånade när de får vår lapp i lådan. En del kanske undrar om lappen verkligen kommit rätt. Men nej, lappen har kommit alldeles rätt, vi kommer även till de som inte har eldstäder. För vi tycker så mycket om att träffa folk att vi vill träffa alla som bor i Storstockholm! (och så har fastighetsägaren/Brf:en förstås beställt detta eller så har de serviceavtal med oss).

Och för att vi även jobbar med inomhusklimat. Vilket betyder att vi rensar frånluftskanaler -som finns i alla hus, lägenheter, stugor och annat man kan bo i.

Förr i tiden var detta lagbundet. Sotaren skulle komma med jämna intervaller och se till att alla hade rena imkanaler i sina hem. Idag är det den obligatoriska ventilationskontrollen, OVK som ”på pappret” avgör när det är dags att rengöra. Dock vet vi att det behövs rengöras minst var tredje år för att bibehålla ett gott inomhusklimat, vilket våra kunder också förstått. Väntar man för länge kan det nämligen bli så här:

Nu är detta ett extremfall, och inte tänkt som skrämselpropaganda eller säljtrick. Köksfiltret och slangen här har inte rengjorts på 12 år. Men även på bara tre år så blir det en mjuk och fluffig innervägg av ludd, damm och fett som sätter sig i slangar och kanaler som luften ska gå igenom. Då blir det såklart svårare för luften att passera, vilket ger sämre drag och luftgenomströmning, och därigenom sämre inomhusklimat i ditt hem. Så därför kommer sotaren även till dig som inte har eldstad!

Hur vi går till väga när vi rengör kanaler kan jag berätta om i ett annat inlägg!
/Hellis