”Var rädd om dig på taken!”

I helgen var jag till Göteborg på ett bröllop. Min kusin gifte sig, så massa släktingar var där. Och som många andra frågar de om tak och säkerhet. De vill ju inte att brorsdottern/kusinen/brorsfrussysterdottern ska råka illa ut. Och det vill ju inte hon heller. Så jag lugnar dem och mig med att säga att det finns regler och lagar kring taksäkerhet, och känner vi oss inte nöjda och trygga med hur de följs, så går vi inte upp på taken. Vi sotare har visserligen valt taken som vår arbetsplats, men vi är inga spindelmän. Vi vill kunna jobba säkert och få komma hem till våra familjer till middagen. Som alla andra.

Idag kan jag lugna alla omtänksamma släktingar, vänner och alla andra oroliga med ett konkret exempel på de krav vi ställer på att de krav som lagen ställer följs. För ett par veckor sedan var jag på ett tak som inte kändes helt ok. Enligt BBRs byggregler ska det finnas en arbetsplattform till skorstenen om denna är så hög att vi inte kan arbeta bekvämt och säkert. Den regeln tolkas ibland lite fritt. Kanske är det så att skorstenen står i takets sluttning, där ena änden är två äpplen hög? Gör det då något att det är 2 m från taket och upp till den andra änden av skorstenen?

Jag blir lite trött när jag ser sånt. Och gör en anmärkning. Om att jag inte kan utföra jobbet. För att jag inte vill ta den risken. Just den anmärkningen ledde till åtgärd, och idag var jag och inspekterade vad jag åstadkommit:

Nä, det är nu inte jag som byggt plattformen, det har  fastighetsägaren ombesörjt. Men jag satte ner foten och sa att om den där skorstenen ska sotas så ska det göras säkert. Och så blev det!

Idag, kära släktingar och vänner, kommer jag inte trilla från taket! Jag har ju lovat er att vara rädd om mig på taken!

Nu är det inte varje gång vi anmärker som det går så här fort, eller ens händer något alls, men idag känner jag mig glad och tacksam över att just det här taket så snabbt och smidigt har blivit en säkrare arbetsplats för mig och mina kollegor. Idag har det samarbete vi har med fastighetsägare fungerat fullkomligt exemplariskt.

/Hellis