fbpx

Ventilation vind – Renovera råvind kan skapa ventilationskaos

Byggfirman gjorde det enkelt för sig. De kapade helt enkelt kanalerna som gick nedåt i fastigheten och som försåg underliggande lägenheter med ventilation.

Denna historia är en av många:
Det var en gång en solig försommardag i ett 1910-talshus i Stockholm. Brf Smolken:s framtid såg ljus ut. Ekonomin var i balans och nu skulle vinden säljas ut, konverteras till lägenheter och därmed dra in stora pengar till brf-kassan. ”Snart är vi skuldfria och kan sänka månadsavgiften” – hette det på mötet där förväntansfulla medlemmar smuttade på kaffet. Sagt och gjort, två olika byggherrar kontaktades. Båda kunde ta hand om hela processen, dvs en totalentreprenad. Vinden såldes till den byggherre som betalade bäst.

Ventilation vind - Renovera råvind kan skapa ventilationskaos - Peter Sotare

SÅLD! Slutet gott allting gott?
Kunde varit så, men likt många historier med verklighetsbakgrund var detta bara början på en lång, trist och tyvärr mycket dyr historia.

Bygget rullade på och trots oväsen och andra störningar såg det ut att bli fantastiskt fina vindslägenheter med stora öppna ytor. Ingen i brf-styrelsen hade dock ställt frågan: vad händer med ventilationskanalerna som går upp genom vinden?

Kapade kanalerna
Denna byggare gjorde det enkelt för sig. Han kapade helt enkelt alla kanaler som gick nedåt i fastigheten och som försåg underliggande lägenheter med ventilation. Då det var försommar och fastigheten var försedd med självdragssystem (utan fläktar) tog det lite tid innan misstaget uppdagades. Klagomål om dålig luft i bad och wc hade börjat komma in, men inte förrän det blev höst och fönstren stängdes, och klagomålen från medlemmarna blev fler, började man ana misstaget.

Styrelsen gjorde då det man borde gjort INNAN bygget startade, nämligen att låta utföra en kartläggning av ventilationen i fastigheten.

Efterspel:

  • Kartläggningen visade mycket riktigt att lägenheterna under vindsvåningen var helt utan ventilation.
  • Styrelsen försökte förgäves få kontakt med byggherren som gått i konkurs.
  • De boende i de nybyggda vindslägenheterna fick avgiftsreduktion i förhållande till den yta som upptogs av de nya ventilationsschakten som nu uppfördes i bostaden.
  • Återställandet av ventilationen och vindslägenheterna stannade inte på 1,3 miljoner…

Brf Smolken heter egentligen någonting annat, men tyvärr ser vi många historier på samma tema. Det jag vill säga är alltså:
Gör en kanaldokumentation INNAN ni börjar bygga om i fastigheten.

Hej, hej från
Emil Andersson, marknadschef Peter Sotare